Yrsel och "Yrsel"

*Patienter med yrsel hamnar väldigt ofta till sist hos en neurolog då all annan utredning av både öron/balansorgan och hjärna med röntgen inte visar något fel, men patienten upplever ändå fortsatt en besvärande och ibland handikappande yrsel. Yrsel med en "karusellkänsla" (d v s man upplever att världen snurrar runt) kan utlösas från balansorganen i örat eller mer ovanligt beroende på en förändring i lillhjärnan eller i hjärnstammen (t ex stroke).

*En vanlig orsak till snurrande yrsel är den sk "kristallsjukan" då en liten mikroskopisk kristall lossnat från sin plats på det balansorgan som känner av gravitationen och orsakar att fel information når hjärnan. Man upplever då plötsliga attacker av snurrande yrsel när man snabbt ändrar läge på huvudet. Det hela är ofarligt om än mycket besvärande och läker spontant på några veckor. Snurrande yrsel som är kopplat till tinitus eller brus i ena örat kan vara Menières sjukdom.

*Den vanligaste yrseln är dock där man inte hittar något objektivt fel på systemen och yrseln har en annan karaktär. Beskrivs ofta som en ostadighetskänsla, att man "går på ett båtdäck" eller som "om man var full". Besvären blir värre om man t ex vistas i ett stort varuhus med mycket intryck. Ofta har man samtidigt en tryckande huvudvärk "som ett band över pannan". Problemen uppkommer när man går på "högvarv" (mycket att göra, stressad, deprimerad, orolig mm). Hjärnan känner då inte igen all förstärkt information från sinnesorganen och får "gissa" sig till hur omvärlden ser ut, och då gungar den ibland. Samma känsla kan alla få t ex i ett rum där golvet lutar men väggarna är är målade så att det ser rakt ut för ögat. Ögat säger att rummet är rakt men balansorgan och fotlederna säger att det lutar, konflikt uppstår och rummet rör sig...tror vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar